Lekker Koken

The eggcellent

Ei, avocado en een perfecte hollandaisesaus in 60 seconden. Indrukwekkend simpel!
Afkomstig uit: ‘The Avocado Show’ - Ron Simpson - € 18,50 - Kosmos

VOOR 1 PERSOON:

* 4 eieren
* 2 avocado’s
* sushiazijn
* peper en grof zout
* veldsla
* toast, om erbij te serveren
* eetbare bloemetjes en/of daikon cress

VOOR DE HOLLANDAISESAUS:

* 1 ei (op kamertemperatuur; alleen het eigeel)
* 1 eetlepel citroensap (of meer, naar smaak)
* mespunt cayennepeper peper en zout
* 100 g boter

ZO MAAK JE HET:

1) Misschien heb je je nooit eerder gewaagd aan het zelf maken van hollandaisesaus. Een onweerstaanbaar lekkere saus, maar ze heet niet voor niets ook wel ‘zenuwensaus’. Met deze truc is het erg makkelijk en ook nog eens in 60 seconden klaar.

2) Pocheer de eieren of kook ze zacht (6 minuten).

3) Snijd de avocado’s doormidden, haal de pit eruit en de schil eraf. Snijd een klein stukje van de onderkant van de helften zodat ze straks steviger blijven staan. Smeer de helften in met wat sushiazijn. Leg op elk bord twee avocadohelften.

4) Leg voor de hollandaisesaus het eigeel op de bodem van de beker van je staafmixer, voeg het citroensap, de cayennepeper en peper en zout naar smaak toe. Smelt de boter in een steelpannetje met schenktuit, als je dat hebt. Of giet de gesmolten boter in een schenkkannetje. Zet de staafmixer op het eigeel, zet hem aan en schenk langzaam de hete boter erbij. Trek de staafmixer voorzichtig omhoog terwijl je op en neer beweegt. Je ziet de mooie, volle hollandaisesaus nu vanzelf ontstaan. Even proeven, misschien wil je er nog wat meer peper, zout en/of citroen bij.

5) Leg de gepelde of gepocheerde eieren op de vier avocadohelften en schenk op beide eieren ongeveer een eetlepel van de hollandaisesaus. Bestrooi de eieren naar smaak met peper en grof zout. Leg veldsla rondom de avocado’s, eventueel met eetbare bloemetjes en/of daikon cress. Geef er toast bij. Smakelijk!