Lekker Koken

Looksoep à la Dominique Persoone

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:

* 4 knoflookbollen

* 5 takjes tijm

* 2 blaadjes laurier

* 10 peterseliestengels

* 1 l water

* 100 g spekblokjes

* 125 g boter

* 125 g bloem

* Parmezaanse kaas

* 2 eetlepels olijfolie

* peper

* zout

ZO MAAK JE HET:

(1) Maak alle teentjes knoflook los van de bollen. Breng een liter water aan de kook en doe de teentjes knoflook (met pel) erin. Breng aan de kook en laat 3 minuten garen. Giet de knoflook vervolgens af en pel de teentjes. Maak een bouquet garni van tijm, laurier en enkele peterseliestengels.

(2) Breng een liter water aan de kook en doe er het bouquet garni, de gepelde teentjes knoflook en twee eetlepels olijfolie in.

(3) Blancheer de spekreepjes. Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur en doe de spekblokjes erin. Breng aan de kook.

(4) Smelt 125 gram boter in een steelpannetje op het vuur. Voeg vervolgens 125 gram bloem toe en roer tot een korrelige, blonde roux.

(5) Haal het bouquet garni uit de soep en mix de soep vervolgens glad. Voeg de blonde roux toe en laat de soep nog even opkoken (mix eventueel nog een keer zodat de roux volledig opgelost is). Breng op smaak met peper en zout.

(6) Giet de spekjes af en meng ze onder de soep. Schep de knoflooksoep in een diepe kom en geef ze een extra touch door er nog wat Parmezaanse kaas over te raspen.