Alan Fletcher: ‘Ik was eigenlijk voorbestemd om wetenschapper te worden’

In de Kijker
Alan Fletcher: ‘Ik was eigenlijk voorbestemd om wetenschapper te worden’

We krregen onlangs een uitnodiging om te spreken met Alan Fletcher, die in Londen is om promotie te maken voor ‘Buren’. Een uitnodiging waar we graag op ingaan, want Alan is een bijzonder aangename kerel die altijd wel wat te vertellen heeft. ‘Hallo, mijn Belgische vriend’, zegt hij als we hem begroeten. ‘Het wordt hoog tijd dat we eens de omgekeerde richting uitgaan hé, dat ik eens naar België kom in plaats van jij altijd naar Londen. Maar Londen is belangrijk voor ons. ‘Buren’ bereikt hier een ongelooflijk breed publiek en als er een belangrijke verhaallijn op stapel staat, komen we die hier graag promoten. Ik heb in mijn jonge jaren ook lang in Londen gewoond. Engeland is een beetje mijn tweede thuisland. Ik heb er ook veel familie en vrienden.’

En ken je België een beetje?
ALAN FLETCHER: Oh ja, ik heb zeer leuke herinneringen aan België. En die hebben allemaal met bier te maken. (lacht hardop) Jullie bieren zijn geweldig! België is een prachtig land. En dat meen ik echt. Brussel, Brugge, Gent … Geweldige steden allemaal, met fenomenale kathedralen en burchten. Dat kennen wij in Australië niet. Ons land werd pas in 1770 ‘ontdekt’. Maar goed, ik moet dringend eens terugkeren naar België. Vier jaar geleden was ik er nog. In Brugge werd ik toen aangesproken in een postkantoor. ‘Hé, ben jij die kerel van ‘Buren’ niet?’ vroeg een man. Een leuk moment. Het werd een leuk gesprek. De mensen zijn in jullie land heel beleefd en vriendelijk.

Ondertussen ben je al 25 jaar die kerel van ‘Buren’ …
Ongelooflijk hé! (mijmerend) De tijd vliegt. Maar eigenlijk was ik al eerder in ‘Buren’ te zien. In 1987 was ik Greg Cooper, een aan lagerwal geraakte bokser die in een garage werkte. Zeven jaar later kreeg ik de rol van Karl. En ik speel ‘m nog altijd graag.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1916. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.