Bono is al 40 jaar samen met Ali: 'Thuis dat is mijn vrouw'

In de Kijker
Bono is al 40 jaar samen met Ali: 'Thuis dat is mijn vrouw'

Rockster, redder van de wereldvrede, verkoper van fairtradeproducten, armoedebestrijder en icoon van de rechtvaardigheid… Paul Hewson (59), beter bekend als Bono, frontman van de Ierse rockband U2, is het allemaal. Bono, de beroemdheid die zijn faam aanwendt om iets te betekenen voor zijn medemens. Een weldoener. En hij is het strijden nog lang niet beu. ‘De strijd tegen onrecht zit diep in me geworteld. Ik kan er gewoonweg niet mee stoppen.’

'Ik kom van een generatie die is grootgebracht met het idee dat de wereld er alleen maar rechtvaardiger op kon worden’, zegt Bono. ‘Martin Luther King, weet je wel. En op sommige plekken in de wereld ís het er ook beter op geworden: in Ierland is een muur gevallen, in Zuid-Afrika werd apartheid overwonnen. Maar de Europese verkiezingsuitslagen van de laatste tijd baren me zorgen. De verrechtsing baart me zorgen. De onverdraagzaamheid is groot. Dus mensen overal ter wereld: organiseer jullie! Vecht tegen racisme en discriminatie!’ 

Jongeren komen op straat om te betogen tegen de klimaatopwarming. Want vind je daarvan? 
BONO: Ik juich dat toe. Het doet me denken aan mijn jeugd, aan mijn begindagen als muzikant. Aan de liedjes van Public Image Limited waar ik naar luisterde. Aan de colère die in die liedjes zat, aan de aanklachten tegen onrechtvaardigheid waar ze het over hadden. Kwaadheid is een energie! Ik snap de gele hesjes wanneer ze op straat komen. De elitaire klasse is hen vergeten. De werkmens, het slachtoffer van de mondialisering. Anderzijds leven er ten zuiden van de evenaar een miljard mensen in extreme armoede. Zij zijn nog grotere slachtoffers. Misschien moeten we toch onze focus even verleggen op die mensen? (sarcastisch)

Door de Brexit dreigen Ierland en Noord-Ierland opnieuw uit elkaar gerukt te worden. De oude vetes worden weer opgerakeld. Hoe sta jij daar, als uitgesproken Europeaan en wereldburger, tegenover?
Ierland en Noord-Ierland zijn gemaakt om één te zijn. Dat moet er op een dag gewoon van komen. Dus als de brexit werkelijk doorgaat, vermoed ik dat Schotland en Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk achter zich zullen laten. Maar een vereniging van Noord-Ierland en Ierland zal niet zonder slag of stoot gaan. Vroeger bevond de rijkdom van het land zich in het noorden, in Belfast, nu staat het zuiden economisch veel sterker.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1927. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

 

 

Meta description: 
Bono is al 40 jaar samen met Ali: 'Thuis dat is mijn vrouw'
Meta keywords: 
Bono, Ali, U2, vrouw, zanger, Ierland