De zeventigjarige Golden Earring-zanger Barry Hay: ‘Ik heb een ijzeren gestel’

In de Kijker
De zeventigjarige Golden Earring-zanger Barry Hay: ‘Ik heb een ijzeren gestel’

Als er één band in de Lage Landen is die uit elke porie rock-‘n-roll ademt, dan is dat Golden Earring. Wanneer het vier jongens uit de polder lukt om net geen zestig (!) jaar bij elkaar te blijven en de pannen van het dak te blijven spelen, hebben we het over een uiterst zeldzaam fenomeen. Op zaterdag 3 november 2018 staat dit Nederlandse rockmonument in de Antwerpse Lotto Arena. Gaat dat zien! Wij gingen alvast voor u kijken en luisteren. En dronken met zanger Barry Hay een glaasje witte wijn in een tussen de koeien geparkeerde container.

barry hay
Golden Earring Live in Concert XL is zaterdag 3 november te zien in de Lotto Arena in Antwerpen.

'Ik had al heel vroeg de idee dat er iets te gebeuren stond. Dat dachten wel meer jongetjes in de klas, maar het gaat erom dat je het vervolgens ook mooi voor mekaar moet zien te krijgen.' Vertelt de leadzanger, gitarist en dominante frontman: Barry Hay. 'Niet zelden een heel ander paar mouwen. Ik was al heel snel op mezelf en vroeg volwassen. Ik had mijn moeder al snel niet meer nodig. Om wat geld te verdienen deed ik mijn krantenwijk. Toen ik dertien, veertien werd, kon ik aardig voor mezelf zorgen. Potje koken, kleren wassen, die dingen allemaal.' En of Barry Hay en de andere bandleden het mooi voor mekaar kregen! Zo was Golden Earring on the road met The Who, Aerosmith, The Kinks en nog veel meer groten. 'Met Keith Moon, de drummer van The Who, kon ik het heel erg goed vinden', aldus de zeventigjarige leadzanger. 'Vaak mee op stap geweest met alles erop en eraan. Hele vriendelijke man. Touren heb ik altijd leuk gevonden. Ook al waren de omstandigheden tijdens de vroegste jaren lang niet altijd optimaal, on the road zijn blijft een romantisch gegeven.'

barry
Rock-fenomeen Barry Hay met zijn geliefde vrouw en rots in de branding Sandra.

Over zijn drugsgebruik is de oude rock-'n-roller heel open. 'Ik gebruik nog weleens wat maar ga niet in mijn arm zitten spuiten. Mijn vrouw Sandra waakt over wat ik inneem. Het treft dat ik een goede gezondheid en een ijzeren gestel heb. Ik ben ook vaak in de gym te vinden.' Dat we het laatste van het fenomeen Barry Hay nog niet hebben gezien, dat is duidelijk.

Benieuwd naar de rest van het openhartige interview? Dat lees je in Primo 1844. Lees je Primo liever op je tablet? Download het nieuwe nummer hier.

Meta description: 
Golden Earring komt naar Antwerpen! Lees snel het openhartige interview met leadzanger Barry Hay.
Meta keywords: 
Barry Hay, Golden Earring, Lotto Arena, Antwerpen, Leadzanger, gitarist, Nederlandse band, Primo, magazine, Summer Fest, Aalst, TV gids, 1844