Do’s en don’ts van mediteren: Tom Hannes doet ze uit de doeken.

In de Kijker
Do’s en don’ts van mediteren: Tom Hannes doet ze uit de doeken.

Dat mediteren goed is voor het mentale evenwicht en het welbevinden, wordt inmiddels algemeen aanvaard. Er bestaan echter in zowat alle culturen en religies – ook in de christelijke traditie - tal van meditatievormen en het is voor de leek niet altijd eenvoudig daar een weg in te vinden. Er verschenen over meditatie ook al stapels boeken, maar ook daarbij is het niet makkelijk het kaf van het koren te scheiden. Wie in meditatie geïnteresseerd is, kan nu echter zijn voordeel doen met het boekje ‘Een Kleine Meditatiegids’ van Tom Hannes, een bijzonder praktische handleiding die je enkele eenvoudige meditatievormen uitlegt waarmee je zelf aan de slag kunt.

Het gaat om drie meditatievormen die zijn ontleend aan de boeddhistische traditie, maar waarmee ook mensen kunnen werken die geen boeddhist zijn en daar geen ambities toe hebben. ‘Met mijn boek wil ik antwoorden formuleren op vragen die geregeld opduiken tijdens de meditatiesessies die ik als leraar geef’, verduidelijkt Tom Hannes.‘Nu moet je de mensen niet echt meer overtuigen van de zin van meditatie, die kaap werd ondertussen wel overschreden, maar er blijven onduidelijkheden en mythes die het voor de debutant niet altijd makkelijk maken.' Toch moeten we ons geen illusies maken: 'Meditatie is geen antwoord op al je problemen, het is geen tovermiddel. Als iemand je probeert wijs te maken dat meditatie een oplossing voor alles is, zouden meteen alle alarmbellen moeten afgaan,' waarschuwt de auteur.

Maar hoe moet je het dan opvatten en wat betekent het echt? Dat doet Tom Hannes uit de doeken in het rustgevende artikel in Primo 1828.

Meta description: 
Meer rust nodig in je hoofd? Tom Hannes leert je alle do's en don'ts van mediteren.
Meta keywords: 
Primo, magazine, TV gids, 1828, Tom Hannes, mediteren, beginners, een kleine meditatiegids