Het ware verhaal van Sinterklaas

In de Kijker
Het ware verhaal van Sinterklaas

In Nederland zorgt het al enkele jaren telkens weer voor veel heisa, in Vlaanderen is en blijft het gelukkig - en probleemloos - het grootste kinderfeest van het jaar. Maar waar komt de legende van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten eigenlijk vandaan?

piet

Historisch wordt Sinterklaas gelinkt aan de figuur van Nicolaas van Myra, een plek nabij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. Hij zou er zijn geboren rond 280 en zijn overleden op 6 december 342 of 352. Hij groeide op in een niet onbemiddelde familie en zou als kind al grote belangstelling hebben getoond voor religieuze aangelegenheden. Handig genoeg had Nicolaas eenoom die bisschop was en de jongeling tot priester zegende. Nicolaas, die veel reisde en onder meer het Heilige Land zou hebben bezocht, maakte als priester al snel naam, vooral door de mirakelen die hem werden toegeschreven. Zo zou hij tijdens zware stormen hebben voorkomen dat schepen vergingen, genas hij zieken en zou hij de bevolking van zijn streek tegen demonen hebben beschermd en tijdens hongersnoden van voedsel hebben voorzien.

sint

De meest tot de verbeelding sprekende mirakelen die hem werden toegeschreven, zijn uiteraard die waarbij Nicolaas mensen uit de dood deed herrijzen. Iedereen kent het verhaal van de drie theologiestudenten die onderdak vonden in een herberg, door de herbergier werden vermoord en in een ton met pekel werden weggeborgen. Even later bezocht Nicolaas dezelfde herberg, droomde hij ’s nachts over de misdaad van de uitbater en wekte hij de slachtoffers weer tot leven. In Frankrijk circuleerde eenzelfde verhaal, maar dan over die kleine kinderen die al spelend waren afgedwaald, gevangen en vermoord werden door een slager en vervolgens uit de dood gered door Nicolaas. Vandaar zijn reputatie als kindervriend. 

Benieuwd naar de rest van het verhaal achter Sinterklaas en de Zwarte Pieten? Dat lees je in Primo 1849. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.

Meta description: 
Het echte verhaal achter Sinterklaas? Dat lees je hier en in Primo 1849.
Meta keywords: 
Sinterklaas, sint, nicolaas, zwarte piet, primo, magazine, TV gids, 1849