Jannes Coessens neemt afscheid van zijn personage Stan en wordt vervangen door Lennart Lemmens

In de Kijker
Jannes Coessens neemt afscheid van zijn personage Stan en wordt vervangen door Lennart Lemmens

''Thuis' zal altijd een plek in mijn hart hebben'

Na zeven jaar neemt acteur Jannes Coessens (19) afscheid van zijn personage Stan Van Damme uit ‘Thuis’. Maar Stan zelf verdwijnt niet. Neen. Het personage zal vanaf 25 april worden vertolkt door Lennart Lemmens, een 22-jarige acteur uit het Limburgse Heusden-Zolder. Jannes nam de moeilijke beslissing om met Stan te stoppen, samen met de productie van ‘Thuis’, omdat de combinatie universitaire studies en televisiewerk zo goed als onmogelijk was geworden.

We ontmoeten Jannes - de oude Stan - en Lennart - de nieuwe Stan - in Leuven, in de studio’s waar ‘Thuis’ wordt opgenomen. De twee jongemannen kunnen het schijnbaar uitstekend met elkaar vinden en nemen goedgezind plaats voor een exclusief gesprek.

Jannes, je verdwijnt uit ‘Thuis’.

JANNES COESSENS: Dat klopt, ik ga niet meer te zien zijn als Stan. Maar het personage blijft gelukkig bestaan. Ik doe dit bijna zeven jaar. En sinds twee seizoenen combineer ik ‘Thuis’ met mijn studies aan de Universiteit Antwerpen. Ik zit er in mijn tweede jaar Taal- en Letterkunde, Theater- en Filmwetenschappen. Tot nog toe lukte dat eigenlijk best wel om te combineren met ‘Thuis’, maar er moet altijd een moeilijke periode overbrugd worden. En eigenlijk moet dat drie keer per jaar: de examens. Ik kan veel lessen overslaan, maar examens kan ik niet missen. (grijnst) Die móét ik doen. En daar moet ik voor studeren. Dan ben ik dus minder beschikbaar voor ‘Thuis’. Dat vormt voor de makers van de serie een probleem, dat wist ik. Want ze willen méér verhalen vertellen met Stan, maar noodgedwongen, door mijn examens dus, verdween hij altijd eventjes naar de achtergrond. Op een gegeven moment heb ik daarover samengezeten met de productie. We hebben de voor en de tegens afgewogen. (pauzeert even) We hebben daar echt uitgebreid over gepraat. En we zijn gaan nadenken wat nu het best voor Stan was. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor mezelf, na zeven jaar, misschien goed was om op zoek te gaan naar iets nieuws, naar nieuwe uitdagingen. En dat ik Stan dus moest loslaten, hem ‘overdragen’ aan een nieuwe vertolker.

 

Het lijkt me een moeilijke beslissing.
(knikt) Dat was het zeker. Ik heb ervan wakker gelegen, ik geef dat eerlijk toe. Het is een beslissing die ik eigenlijk liever niet nam. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit de beste beslissing voor het personage was. En natuurlijk doet dat pijn. Het is een emotioneel gegeven: afscheid nemen van iets wat je altijd heel graag hebt gedaan. Maar goed, het is nu zo en ik ben voorlopig heel content. Het was niet eenvoudig, maar ik heb er vrede mee. Ik snap het. Er zijn nog heel veel mogelijkheden voor Stan, en daar ben ik blij om. Het is een personage die nog heel veel kansen biedt aan de schrijvers, de productie en de acteur die hem mag spelen.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1917. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

 

Meta description: 
Jannes Coessens neemt afscheid van zijn personage Stan en wordt vervangen door Lennart Lemmens
Meta keywords: 
Thuis, Jannes Coessens, Stan, Lennart Lemmens