Jits Van Belle en Christophe Haddad zijn overtuigde vegetariërs: 'Wie plantaardig eet, ziet er beter uit'

In de Kijker
Jits Van Belle en Christophe Haddad zijn overtuigde vegetariërs: 'Wie plantaardig eet, ziet er beter uit'

‘Thuis’-acteur Christophe Haddad (40) & ‘Familie’-actrice Jits Van Belle (42) leerden elkaar kennen op de set van de telenovela ‘Ella’. Niet alleen op de set, maar ook tijdens de lunchpauze was er een klik tussen de twee zelfbewuste acteurs. Ze halen namelijk allebei hun neus op voor vlees. Daardoor zijn Jits & Christophe ‘vegetarische vrienden’ geworden. Ze zijn ervan overtuigd dat een gezonde geest het resultaat is van een gezond lichaam. ‘Je bent wat je eet’, aldus de believers van een toekomst zonder vlees.

Eten jullie nooit vlees?

Christophe: Ik ben een flexitariër: een vegetariër die af en toe vlees eet. Mijn mama heeft me van kindsbeen af bewust gemaakt van het belang van kwalitatieve voeding. Dat je bent wat je eet, heb ik met de paplepel meegekregen. Zo werd er thuis een tijdje streng macrobiotisch (volgens een zenboeddhistische gezondheidsleer, nvdr) gekookt, iets wat wij als kinderen totaal niet leuk vonden. (lacht) 

Met vijf kinderen in huis was élke dag vlees eten sowieso onbetaalbaar. Gelukkig was mijn moeder erg creatief met groente en fruit. Later is mijn mama zelfs ayurvedische arts geworden. Zij heeft ons logischerwijs geïntroduceerd in de ayurvedische keuken, waar groente, bonen en rijst de plak zwaaien. Al snelde voelde ik dat ik geen vlees nodig had. Maar als er op een filmset geen vegetarische dagschotel voorhanden was, wilde ik niet de moeilijke zijn, en at ik gewoon wat de pot schafte. Meestal koos ik dan voor vis of kip, want rood vlees eet ik al lang niet meer. Mijn vriendin eet — na het zien van een documentaire — ook geen vlees meer. We halen het zelfs niet meer in huis.

Jits: Ik ben al dertig jaar fulltime vegetariër. Zonder één zonde op mijn kerfstok.

Je haalde dus al op erg jonge leeftijd je neus op voor vlees?

Sinds mijn twaalfde, ja. Ik kreeg in de les zedenleer een reportage over de vleesindustrie voorgeschoteld. Awel, daar was ik helemaal ondersteboven van. Zelfs toen ik ná die schooldag al thuis was, was ik nog steeds aan het huilen en in paniek. Tegen mijn vader — de chef in huis — heb ik gezegd dat ik nooit nog dieren wilde eten. Je kunt je zijn lachende reactie al voorstellen. Want zeker dertig jaar geleden was vegetarisch leven nog niet zo ingeburgerd. Tegenwoordig is de rayon met vleesloze producten in de supermarkt uitgebreid, maar drie decennia geleden moest je echt moeite doen om een vegetarische kruidenier te vinden.

 

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1920. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Jits Van Belle en Christophe Haddad zijn overtuigde vegetariërs: 'Wie plantaardig eet, ziet er beter uit'
Meta keywords: 
Jits Van Belle, Christophe Haddad, vegetariërs, plantaardig