Leah Thys en Guillaume Devos samen in Ijsland: 'Vriendschap heeft niets met leeftijd te maken'

In de Kijker
Leah Thys en Guillaume Devos samen in Ijsland: 'Vriendschap heeft niets met leeftijd te maken'

Zij is er 74, maar is nog altijd een sterkhouder van ‘Thuis’. Nog niet zo lang geleden werd ze door de kijkers zelfs verkozen als populairste actrice uit de reeks. Hij is 37, kende zijn doorbraak als Pierrot in de concurrerende serie ‘Familie’, was daarna te zien in ‘Steracteur, Sterartiest’ en scoort nu ook als zanger. Op het eerste gezicht lijkt niets Leah Thys en Guillaume Devos met elkaar te verbinden. En toch: de ex-leerling draagt zijn vroegere lerares op handen.
‘Ja, we zijn echte vrienden geworden’, zeggen ze in koor. Toen Leah onlangs besliste om in IJsland twee van haar vroegere leerlingen te gaan opzoeken, was Guillaume de eerste die ze meevroeg. Na enige aarzeling, omwille van het klimaat, zei hij toch toe. Primo reisde met hen mee, en biedt je een mix van leuke foto’s en een openhartig interview over hun toch wel opmerkelijke vriendschap.

Leah, hoewel je zelf ongewild kinderloos bent gebleven, ben je je leven lang altijd omringd door jonge mensen. 

LEAH THYS: Dat klopt. Nog voor ik aan het conservatorium ben begonnen om mijn artistieke dromen te realiseren, ben ik vijf jaar lang onderwijzeres geweest. Afwisselend in de kleuterklas en in het eerste leerjaar. Ik vond het heel leuk, maar ik besefte toen al dat het niet voor de rest van mijn leven zou zijn. 

Een tussendoortje, op weg naar méér ?

Leah: Let op, ik heb het heel graag gedaan, en dankzij mijn pedagogisch diploma heb ik ook probleemloos de overstap naar het onderwijs in de academie kunnen zetten. En eigenlijk hebben het gewone onderwijs en dat in de academie met hetzelfde te maken: communiceren met anderen, proberen hen iets mee te geven. Of dat nu voor kinderen is of voor volwassenen, daar komt het eigenlijk op neer. En zelfs als actrice heb je diezelfde betrachting. De kijkers thuis of de toeschouwers in de zaal iets meegeven waarover ze kunnen nadenken. Daarom ben ik ook zo blij – en fier tegelijk – dat ze bij ‘Thuis’ zoveel aandacht besteden aan maatschappelijke thema’s. Het is méér dan alleen maar entertainment.

Je hebt zelfs lesgegeven in het buitenland, nietwaar?

Leah: Ja, ik heb tien jaar in Londen en Guilford lesgegeven. Vooral bewegingsleer, maar ik regisseerde met de leerlingen ook toneelstukken. In andere landen heb ik dan gastcolleges gegeven, zoals in Dublin, Moskou, Wenen en nog een paar andere steden.

Het contact met leerlingen, met jonge mensen, dat houdt je allicht ook jong?

Leah: Jong van geest, zeker en vast. Het lichaam reageert niet meer zoals dertig jaar geleden, maar al bij al mag ik niet klagen. (lacht) Het leuke is ook dat ik met sommige van die leerlingen contact ben blijven houden, tot op vandaag nog. Uiteraard niet met alle leerlingen, dat is haast onmogelijk. Maar met sommigen klikt het beter dan met anderen, en dan blijft het contact bijna automatisch behouden.

Zoals met Guillaume Devos, bekend als Pierrot uit ‘Familie’ (de zoon van Zatte Rita, alias Jacky Lafon) en nu ook als zanger. 

Leah: Ja, inderdaad. Guillaume is intussen een heel goede vriend geworden. We zijn al enkele keren samen op reis geweest. Vier of vijf keer ...

GUILLAUME DEVOS: Twee of drie keer naar Frankrijk, waar je altijd een huis huurde. En naar Portugal, waar een oud-leerling van jou intussen ‘Idool’ heeft gewonnen en in zijn eigen land een bekende zanger is geworden.

En nu zitten jullie samen in IJsland. 

Leah: Twee van mijn leerlingen, die hier wonen en die ik al in geen dertig jaar meer had gezien, hadden me al verschillende keren uitgenodigd. Maar ja, met de opnames van ‘Thuis’ is dat niet altijd evident. Daarom is het ook enkele keren uitgesteld geweest. Tot ik van mijn hart een steen heb gemaakt, en deze data heb vastgeprikt.

Benieuwd naar meer? Het vervolg lees je in Primo 1942!

Meta description: 
Leah Thys en Guillaume Devos samen in Ijsland: 'Vriendschap heeft niets met leeftijd te maken'
Meta keywords: 
Leah Thys en Guillaume Devos