Leen Dendievel vond het geluk door prioriteiten te stellen: 'Ik heb vooral tijd en ruimte voor mezelf nodig'

In de Kijker
Leen Dendievel vond het geluk door prioriteiten te stellen: 'Ik heb vooral tijd en ruimte voor mezelf nodig'

Het opperste geluk. Voor de één is dat misschien een prachtige zomeravond, het vuur van de barbecue, met de geur van gegrilde gamba’s en herbes de Provence, voetjes in het zand en een pintje in de hand. De tijd staat stil en het hoofd is leeg. Zalig. Of ervaren we het opperste geluk pas als we iets voor iemand anders hebben kunnen doen, als we iemand geholpen hebben? Iets hebben gedaan van levensbelang? En bestaat er zoiets als een geluksgen, of hangt het allemaal af van de omstandigheden waarin we opgroeien en leven? 

De eerste in onze reeks die ons een antwoord probeert te geven op al deze vragen – of die ons tenminste een inzicht geeft in wat voor haar het opperste geluk betekent – is Leen Dendievel (35), Kaat uit ‘Thuis’.
We ontmoeten Leen op een Antwerps terras. Ze heeft er net een repetitie opzitten van het toneelstuk ‘De Scouts Forever’, een voorstelling van de Sven De Ridder Company die op 5 juli in zaal Elckerlyc in première gaat en waarmee Leen de hele zomer op de planken staat. Geen zomervakantie dus ... ‘Oh, maar dat vind ik helemaal niet erg hoor’, zegt ze. ‘Zo’n theatervoorstelling tijdens de zomer, dat beschouw ik eigenlijk als ’n vakantie. Bij ‘Thuis’ hebben we de hele maand juli vrij. Ik heb zelfs al een weekje eerder verlof. En ja, ’s avonds moet ik spelen maar het belangrijkste is dat ik ’s morgens geen wekker hoef te zetten. (glimlacht) Ik vind slapen en uitslapen zalig! Dat is voor mij vakantie: opstaan wanneer ik wil. En ’s avonds, na de voorstelling, blijf ik zo lang hangen als ik wil. Want ik moet niet op een bepaald uur opstaan. Daar hou ik dus enorm van. Ik sta ook nog tijdens de Gentse Feesten op de planken, in het stuk van TG de Link, ‘Vrijen met Dieren’. Je hoort mij dus niet klagen; ik ben gelukkig.

 

Jouw geluk hangt dus af van jouw werk?
LEEN DENDIEVEL: Voor een groot deel wel, want ik vind spelen geweldig. Ik doe niks liever dan acteren. Tot dat besef ben ik ondertussen wel gekomen. Iedereen denkt daar toch over na? Over hetgeen hem of haar gelukkig maakt? In deze huidige tijd en in onze huidige maatschappij misschien nog meer dan vroeger. Er wordt meer dan ooit aan zelfreflectie gedaan, volgens mij: ‘Waar word ik gelukkig van?’ De korte tijd dat we hier op aarde rondlopen zinvol invullen. Mij houdt het alleszins bezig.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1927. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Leen Dendievel vond het geluk door prioriteiten te stellen: 'Ik heb vooral tijd en ruimte voor mezelf nodig'
Meta keywords: 
Leen Dendievel, Kaat, Thuis, Udo, actrice