Mabel, de bijzonder moedige weduwe van de Nederlandse prins Friso

In de Kijker
Mabel, de bijzonder moedige weduwe van de Nederlandse prins Friso

Op 12 augustus was het precies vijf jaar geleden dat de Nederlandse prins Friso in paleis Huis ten Bosch in Den Haag overleed aan de gevolgen van het ski-ongeluk dat hem anderhalf jaar eerder tijdens zijn wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech had getroffen. Friso, de tweede zoon van de voormalige Nederlandse koningin Beatrix en wijlen prins Claus, werd 44 jaar. Hij was getrouwd met prinses Mabel en samen hadden ze twee jonge dochters, Luana en Zaria. Prinses Mabel, de weduwe van Friso, die afgelopen zomer vijftig jaar werd, bleef overeind. Mabel is een vechter. Altijd al geweest. Een prinses met bokshandschoenen aan.

mabel
Een familiekiekje van vóór het fatale ongeval.

Al in haar jeugd trok prinses Mabel zich het lot van anderen aan en vocht zij voor vrijheid en acceptatie van iedereen. ‘Al op jonge leeftijd verbaasde ik me over het grote verschil tussen arm en rijk, en over de tirannie die op vele plaatsen leidt tot onderdrukking en onrecht’, zegt ze.  De prinses zet zich vandaag in voor organisaties als het Malala Fonds, dat zich richt op een betere toekomst voor meisjes wereldwijd, voor Crisis Action, dat mensen probeert te beschermen in gewapende conflicten, en voor de oprichting van het Internationaal Strafhof in Den Haag. ‘Ik ben een doener’, zegt ze altijd en dat is zeker waar.

De rest van het inspirerende verhaal is te lezen in Primo 1845. Lees je Primo liever op je tablet? Download het nieuwe nummer hier.

Meta description: 
Prinses Mabel - weduwe van de Nederlandse prins Friso - is bijzonder moedig en vastberaden. Lees het innemende verhaal hier en in Primo 1845.
Meta keywords: 
Primo, magazine, Mabel, Tv gids, 1845, prinses, Prins Friso, overleden, ski-ongeluk, weduwe