Maxime De Winne verdedigt zijn idool Michael Jackson

In de Kijker
Maxime De Winne verdedigt zijn idool Michael Jackson

Maxime De Winne (41) kruipt al vier jaar in de huid van Quinten Godderis in ‘Familie’. En hij is het nog lang niet beu om de vriend van Hanne te spelen. ‘Quinten is nu nog een bijpersonage, dat besef ik, maar hij heeft alles in zich om uit te groeien tot een grotere rol in ‘Familie’. Er is over zijn achtergrond nog maar weinig geweten, dus je kan er nog alle kanten mee op.’

We montmoeten Maxime bij hem thuis, in Gent. Hij is net terug van school. ‘Ja, ik geef nog altijd les. Op het Eureka Atheneum in Torhout. En ik vind dat nog altijd spannend. Zedenleer en filosofie geef ik. Op mijn eigengereide manier’, zegt Maxime. ‘Aan de derde graad geef ik les, jonge mensen van 17 en 18 jaar. Financieel hoef ik het niet te doen, maar het houdt me in contact met de jongeren. Als het vakantie is, dan mis ik hen ook echt.’

Valt die combinatie niet te zwaar: acteren en lesgeven?
MAXIME DE WINNE: Het één vult het ander perfect aan: als we bij ‘Familie’ vakantie hebben, dan ben ik zeer blij dat ik kan lesgeven, en als het schoolvakantie is, dan ben ik zeer content dat ik op de set van ‘Familie’ kan staan. De combinatie is perfect mogelijk. Met mijn twee benen volop in de showbizz staan, dat lijkt me ook nogal eng. (trekt een grimas) Ik heb die afwisseling nodig. En mijn leerlingen kennen me, hé. Ze zijn niet starstruck. Er is wel een moment geweest dat ik dacht dat ik zou moeten stoppen met lesgeven, zeker als de ouders van je leerlingen je om een handtekening komen vragen. (glimlacht) ‘Dit kan niet blijven duren’, dacht ik. Maar toch … het lukt perfect. De leerlingen kennen me. Als ze een handtekening willen, tijdens de lesuren, dan is dat gewoon een nota in de agenda. Snap je? (lacht) Ik ben geen strenge leraar, maar ze weten wanneer zie iets mogen vragen aan me en wanneer niet.  

Maar Torhout, het is van Gent toch al gauw een kleine drie kwartier rijden met de wagen.
Dat is goed. Ik zou in Gent geen les willen geven, hier ken ik te veel mensen. Thuis, in mijn stad, wil ik privacy. Stel je voor dat je uitgaat en leerlingen tegenkomt? Ik ben nog maar veertig hé. (lacht) Niet dat ik iets te verbergen heb, en niet dat ik nog zoveel uitga, maar ik zou het toch vreemd vinden. Ik vind het ook niet erg om 40 minuten in de auto te zitten. Ik word rustig van de koeien die ik tegenkom onderweg. Ik rij naar het groen toe en dat geeft me rust. In een stad werken én wonen, neen, daar bedank ik voor. Ik heb de kans al gekregen, maar ik heb geweigerd. Het is perfect zo. Ik sta daar al 17 jaar op die school hé!  Ik ben er graag, en ik heb er fijne collega’s waar ik heel goed mee overeenkom.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1921. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

 

Meta description: 
Maxime De Winne verdedigt zijn idool Michael Jackson
Meta keywords: 
Familie, Maxime De Winne, Michael Jackson, Leaving Neverland