Moord of zelfmoord? Nieuwe feiten over de dood van Elvis.

In de Kijker
Moord of zelfmoord? Nieuwe feiten over de dood van Elvis.

Vorige donderdag, 16 augustus, was het precies 41 jaar geleden dat Elvis Presley door zijn toenmalige vriendin, Ginger Alden, dood werd aangetroffen in zijn badkamer op de eerste verdieping van Graceland, zijn thuishaven in Memphis. De officiële versie, na de lijkschouwing, luidde dat de King was gestorven aan een hartaanval, net als zijn moeder zoveel jaren voordien. Maar is dat wel echt zo?

Elvis
Elvis Presley - The King - met zijn vriendin Ginger Alden.

Sinds Elvis’ dood zijn vele verhalen opgedoken over de omstandigheden waarin de zanger overleed, het ene al geloofwaardiger dan het andere. Twee recente onthullingen verdienen echter wat meer aandacht, omdat ze onderbouwd zijn met getuigenissen die ertoe doen of met bewijsmateriaal waar je niet omheen kan. Niemand twijfelde aanvankelijk aan de uitslag van de lijkschouwing. Maar de hartaanval die de zanger uiteindelijk het leven kostte, werd bijna unaniem toegeschreven aan overmatig drugsgebruik.

Een gerespecteerde Amerikaanse dokter, dr. Cyril Wecht, bevestigt nu nogmaals wat iedereen al weet: de officiële doodsoorzaak die in het rapport van de lijkschouwing staat, klopt niet. Elvis stierf geen natuurlijke dood, maar bezweek aan een overdosis medicijnen die uiteindelijk tot een hartstilstand heeft geleid. ‘In het rapport van de lijkschouwing staat dat Elvis is overleden aan hartritmestoornissen, die uiteindelijk hebben geleid tot een hartstilstand’, zegt dr. Wecht. ‘Maar op een dode persoon kan aritmie, zoals die stoornissen in vaktermen worden genoemd, niet worden vastgesteld. Er moet dus wel een andere oorzaak geweest zijn die geleid heeft tot zijn dood. Er werden elf verschillende medicijnen in het lichaam van Elvis gevonden, maar ik ben er zeker van dat codeïne zijn dood heeft veroorzaakt. Er werd immers een dosis codeïne teruggevonden in zijn lichaam die tien keer hoger was dan wat normaal wordt ingenomen om de pijn te stillen. Zelfs zonder een allergie voor codeïne zou die dosis dodelijk zijn geweest bij om het even welke persoon.’

Maar heeft Elvis het medicijn bewust ingenomen of zit zijn tandarts er voor een stuk tussen? Dat lees je in Primo 1834. Lees je Primo liever op je tablet? Download het nieuwe nummer hier.

Meta description: 
Zelfmoord, moord of een ongeluk? Deze nieuwe feiten zetten de dood van Elvis - The King - in een heel ander daglicht!
Meta keywords: 
Elvis, Presley, The King, dood, zelfmoord, graceland, Primo, magazine, tv gids, 1834