Muriel Bats: 'Als ze morgen van 'Thuis' bellen om terug te keren, zeg ik 'ja'

In de Kijker
Muriel Bats: 'Als ze morgen van 'Thuis' bellen om terug te keren, zeg ik 'ja'

Muriel Bats (51), de actrice die jarenlang Mayra Magiels speelde in ‘Thuis’, staat eind deze maand met haar allereerste monoloog op de planken. In ‘Ik geef niet op!’ vertelt ze het verhaal van Esmeralda, een vrouw die haar thuisland Ecuador verlaat om in België als huishoudster aan de slag te gaan in de hoop haar familie een betere toekomst te kunnen schenken. Maar kan ze haar ambitie waarmaken? Ook Muriel zelf verkeert nu, na haar ontslag bij ‘Thuis bijna een jaar geleden, in een situatie waarin ze zich afvraagt hoe het nu verder moet. ‘Het houdt het me eigenlijk dagelijks bezig.’ 

We ontmoeten Muriel in een brasserie in Mortsel, waar ze woont. Ze is volop aan het repeteren voor ‘Ik geef niet op!’ en ze heeft net een dansvoorstelling achter de rug. ‘Dat was best zwaar,’ zegt ze. ‘Ik ben vorig jaar in juni geblesseerd geraakt aan de rug, en als je wat ouder wordt, herstel je toch wat minder snel. (glimlacht) Ik heb altijd gedanst en ik heb nooit problemen gehad met mijn lichaam. Maar nu, als er iets scheelt, gaat dat precies niet meer over.’

Vond je vijftig worden lastig?

MURIEL BATS: Ik vond het wel heftig, ja. Je hebt er een halve eeuw opzitten. Dus ik heb teruggeblikt, onvermijdelijk. En dat was niet negatief, maar ik heb toch even stilgestaan bij welke weg ik al heb afgelegd. En ik heb me afgevraagd welke weg ik nog wíl afleggen. Hoe wil ik dat de rest van mijn leven er nu uit gaat zien? Daar ben ik eigenlijk nog altijd mee bezig, zeker na het ontslag bij ‘Thuis’. Wat nu? Want eerlijk gezegd: ik zou nog gewoon in ‘Thuis’ gezeten hebben, mochten ze me er niet uitgeschreven hebben. Ik had het daar naar mijn zin.

Dat vertrek bij ‘Thuis’, dat is dus definitief?

Goh. (haalt de schouders op) Eigenlijk niet, want mijn personage is niet dood. Maar voorlopig heb ik nog geen signaal opgevangen dat ze me nog eens nodig zouden kunnen hebben bij ‘Thuis’. Ik zie ook niet goed in hoe Mayra nog zou kunnen terugkeren. De banden zijn toch behoorlijk doorgesneden. Mayra is écht álles kwijt. Maar goed, in soap is alles mogelijk. (lacht) We zien wel.

Je hebt dat ontslag dus ondertussen wel al een plaats kunnen geven ...

Dat wel. Maar vooral financieel blijft het lastig. Ik doe nu wel deze monoloog, maar de boekingen moeten nog volop op gang komen. Ik heb dus nog niet echt ‘n zicht op hoeveel er maandelijks gaat binnenkomen. Het is dus voorlopig rekenen geblazen. Maar ik heb me ondertussen wel ingeschreven in allerlei databases en voor allerlei mogelijke opdrachten.

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1914. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.  

Meta description: 
Muriel Bats: 'Als ze morgen van 'Thuis' bellen om terug te keren, zeg ik 'ja'
Meta keywords: 
Muriel Bats, thuis, ontslag, actrice