Roel Vanderstukken wil niet gemeentelijke naar nationale politiek: "Ik maak me te rap kwaad en ik heb al een zwak hart"

In de Kijker
Roel Vanderstukken wil niet gemeentelijke naar nationale politiek: "Ik maak me te rap kwaad en ik heb al een zwak hart"

Roel Vanderstukken (42) stapte vorig jaar in de gemeentepolitiek. Hij stond op de lijst van SamenGROEN in de Vlaams-Brabantse gemeente Glabbeek. Op nationaal vlak heeft hij geen politieke ambities. Bij de federale verkiezingen van volgende maand zal je hem niet op de groene lijst zien staan. ‘Maar het milieu, het belangrijkste programmapunt van de partij die ik steunde, blijft me wel bezighouden natuurlijk. Als we willen dat onze planeet het nog een tijdje uithoudt, zullen we er toch wat gezonder mee moeten omspringen.’

We ontmoeten Roel in de opnamestudio’s van ‘Familie’, in Lint, tijdens zijn middagbreak. ‘Een lange dag vandaag’, zegt hij. ‘Van tien uur tot een uur of zeven vanavond. Dat is toch een dag van negen uren, langer dan een ‘normale’ werkdag. En als je daar dan de uren in de wagen bijtelt, dan kom je al snel aan twaalf. Zeker op een regenachtige dag als vandaag met 400 km file.

De afstand Glabbeek, waar je woont, en Boortmeerbeek, waar ‘Familie’ vroeger werd opgenomen, was voor jou een stuk korter.
ROEL VANDERSTUKKEN: Inderdaad. Dat was een kilometer of 35. Nu is de kortste weg 58 km en de langste 90 à 95 km, maar dan moet ik de Brusselse ring over en dat is een ramp. De kortste weg is echter via Aarschot en Lier en ook dat is een verschrikkelijke baan. Ook daar doe ik minstens anderhalf uur over. Maar goed, het zij zo. (haalt de schouders op) Ik klaag niet. Want ik zit graag in de auto. Het is míjn moment. De wagen is de plaats waar ik aan reflectie doe: over thuis, de kindjes, het werk ... ‘Wat hebben we vandaag gedaan? Ben ik gelukkig? Gaat het nog goed met de planeet?’ Zo’n dingen. (glimlacht)

Over dat laatste zijn we het allemaal eens, zeker?
Waar moeten we beginnen? (grijnst) Het milieu ligt me na aan het hart. Ik heb vorig jaar besloten om deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen en ik heb me geëngageerd voor de partij SamenGROEN. Niet zozeer omdat ik écht een groene jongen ben, maar eerder omdat mijn ouders zich al jaren inzetten voor die partij. Ik wou hen steunen. 

De rest van het openhartige interview, lees je in Primo 1916. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.