Transgender, of toch niet? Steeds vaker spijt na geslachtsoperatie

In de Kijker
Transgender, of toch niet? Steeds vaker spijt na geslachtsoperatie

De Belgische film ‘Girl’ wordt overladen met internationale onderscheidingen en vtm-journaliste Bo Van Spilbeeck heeft net haar geslachtsoperatie achter de rug. Toch blijkt steeds vaker dat transgenders niet altijd geholpen zijn met een operatie om van sekse te veranderen. Wel integendeel, heel wat patiënten hebben er nadien spijt van.

Vroeger sprak men van geslachtsidentiteitsstoornis. Vandaag heeft men het over genderdysforie. Het is een psychische aandoening, waarbij patiënten die met de overkoepelende term ‘transgenders’ worden benoemd, een sterk onbehagen ervaren met betrekking tot de discrepantie tussen hun geboortegeslacht en hun genderidentiteit. Ze voelen zich gevangen in het lichaam van de ‘verkeerde’ sekse. Vaak gaat deze stoornis gepaard met de wens om van geslacht te veranderen. Transgenders die daarom een chirurgische ingreep willen ondergaan, noemt men ook wel transseksuelen. De vraag naar geslachtsveranderende operaties stijgt en veel patiënten ervaren zo’n ingreep als een ware verlossing. Maar sommigen hebben achteraf spijt van hun sekse-switch.

transgender
De Amerikaan Walt Heyers liet zich veertien jaar na zijn transformatie tot vrouw weer ombouwen tot man.

Misschien lijkt het eigenaardig dat sommige patiënten die eerst zo gemotiveerd waren om zich operatief van geslacht te laten veranderen, daar achteraf toch spijt van krijgen en hun oorspronkelijke sekse terug willen – in het Engels heet dit proces retransitioning. Om van geslacht te veranderen heb je heel wat doorzettingsvermogen nodig. Om te beginnen is minstens één zware operatie nodig. Bovendien is de kans groot dat mensen in je omgeving er tegen zullen zijn. Daarom moet je sterk in je schoenen staan.

Een pijnlijk verhaal is dat van de Amerikaanse transgender Walt Heyer. Hij leefde acht jaar als vrouw, om zich vervolgens opnieuw tot man te laten ombouwen. Zijn boek ‘Trans Life Survivors’ bevat getuigenissen van mensen die ervan overtuigd waren dat een geslachtsoperatie hen zou helpen, maar na afloop beseften dat niets minder waar was.

Volgens Heyer betalen veel mensen met een psychische stoornis een zware tol nadat gender-experts hen een nodeloze sekse-switch hebben aangepraat. ‘Ik herinner me nog goed dat mijn grootmoeder me een zelfgemaakt paars jurkje liet aantrekken’, vertelt Heyer. ‘Blijkbaar had ze liever een kleindochter dan een kleinzoon gehad. Dat kledingstuk was voor mij het begin van een leven dat was gevuld met genderdysforie, seksueel misbruik, alcohol- en drugmisbruik en een onnodige geslachtsoperatie.

De rest van het openhartige verhaal is te lezen in Primo 1851. Lees je Primo liever op je tablet? Dan kan je het nieuwe nummer hier downloaden.

Meta description: 
Wat komt er allemaal kijken bij een geslachtsoperatie en hoe komt het dat er zovele achteraf spijt hebben? Je leest het hier en in Primo 1851.
Meta keywords: 
Geslachtsoperatie, transgender, geslacht, switch, Bo van Spilbeeck, girl, Walt heyers, Primo, magazine, TV gids, 1851, spijt