Voetbalpersoonlijkheid Johan Boskamp: ‘Mijn vriendin mag het stadion niet meer binnen’

In de Kijker
Voetbalpersoonlijkheid Johan Boskamp: ‘Mijn vriendin mag het stadion niet meer binnen’

Afgelopen weekend vierde voetbalanalist en voormalig topvoetballer en –trainer Johan ‘Jan’ Boskamp zijn zeventigste verjaardag. Redenen genoeg voor zijn tv-collega Geert Vermeir om een nieuw boek over de Belgisch-Nederlandse blonde brulboei te schrijven. ‘Voetbal Stelt Niets Voor/De Wonderbaarlijke Waarheden van Johan Boskamp’ is weliswaar geen klassieke biografie, maar eerder een avontuurlijke roadtrip langs al zijn interessevelden met Bossie als veelal grappige en soms (gespeeld) gemene gelegenheidsgids. ‘Al zijn er ook dingen waarover hij liever zwijgt’, aldus Vermeir. ‘Ik beperkte me tot wat hij kwijt wilde en haalde de pieren niet uit zijn neus.’ Over zijn jeugdliefde en latere vrouw Jenny bijvoorbeeld, die in 2001 de strijd tegen kanker verloor. Een litteken dat duidelijk niet in lettertekens te vatten valt.

Johan

Wat wel aanbod komt is de wonderbaarlijke ontmoeting en relatie met zijn huidige vriendin Lydia. 'Sinds heel lang wonen we in dezelfde wijk nabij Wemmel’, vertelt Lydia. ‘Maar ik kwam hem nooit tegen. In het midden ervan ligt een speelveld, een bron van ergernis voor diegenen wier tuin vol ballen ligt en bij wie de kinderen aanbellen om hun bal terug te vragen. Toen mijn zoontje het op een goeie dag over ‘de meneer in zijn onderbroek’ had, vond ik het niet koosjer en besloot hem erover aan te spreken.' De ontmoeting met de man in de onderbroek - die Johan Boskamp bleek te zijn - resulteerde in de liefdevolle relatie die Johan en Lydia tot op de dag van vandaag hebben. Toch zal de vriendin van de ex-topvoetballer zijn passie voor de sport nooit helemaal begrijpen. Een mooie anecdote maakt haar interesse in de sport pijnlijk duidelijk. 'Ze mocht een keer mee naar Camp Nou (thuisbasis van FC Barcelona, nvdr).' Vertelt Jan. 'Dat ze dacht dat pinantie een exotisch gerecht was en de libero een operazanger, tot daar aan toe. Na de toss haalde ze lectuur en oortjes uit d’r tas. Ik werd er gallisch van, de hele tijd ergerde ik me rot. ‘Jij mag nóóit meer mee’, dreigde ik na afloop. Sindsdien heb ze eeuwig stadionverbod, door mij persoonlijk opgelegd. Een normaal mens begaat een moord voor zo’n kaartje joh!'

De rest van het wonderbaarlijke interview is te lezen in Primo 1843. Lees je Primo liever op je tablet? Download het nieuwe nummer hier.

Meta description: 
De vriendin van de 70-jarige voetballegende Johan - Jan - Boskamp mag het stadion niet meer binnen. Lees snel waarom. Het hele verhaal staat ook te lezen in Primo 1843.
Meta keywords: 
Primo, magazine TV gids, 1843, Johan, Jan, Boskamp, jarig, 70, voetballer, voetballegende, analist